Hurtig og sikker sagsbehandling
Med EDI Portalen får kommuner et skræddersyet system, der bl.a. skaber direkte kontakt til tandklinikker. Borgerservice, ydelseskontor, jobcenter m.fl. vil nemt og sikkert kunne kommunikere med tandlæger og kliniske tandteknikere om tilskud til tandbehandling – og borgeren vil opleve en hurtig og sikker sagsbehandling. Samtidig vil kommunens sagsbehandler får frigivet tid til andre vigtige arbejdsopgaver.
EDI Portalen er ISO 27001:2013 og ISO 27701:2019 certificeret, hvilket er en garanti for, at portalen driftes og udvikles efter et sæt høje sikkerhedsstandarder.
I filmen nedenfor kan få en hurtig intro i hvad EDI Portalen kan.

Kommunikation der giver værdi for kommunen
EDI Portalen er skabt til at sikre en effektiv udveksling af sundhedsdata og journaloplysninger med sundhedsvæsenet og dets kommunikationspartnere. Kommunens borgerservice, ydelseskontor, jobcenter mv. kan nemt og sikkert kommunikere med borgerens praktiserende læge, tandlæge og kliniske tandtekniker.
Enkeltydelser ud fra Pensionslovens §14a og Aktivlovens §82
EDI Portalen gør det muligt for kommuner at kommunikere sikkert med tandlæger og kliniske tandteknikere omkring tilskud til tandbehandling, tandproteser m.m. Samtidig forkortes responstid og sagsbehandling ved nem udveksling af journaler, røntgenbilleder og overslag, så borgeren hurtigt kan komme videre i sit behandlingsforløb. I filmen “EDI Portalens muligheder” kan du bl.a. se hvordan kommunen søger om tilskud til tandbehandling .m.m.
Akut kommunehenvisning (XREF22) og forebyggende kommunehenvisning (XREF15)
Med EDI Portalen kan kommunen modtage og besvare henvisninger, når borgere henvises til kommunale forebyggelsestilbud eller akutfunktioner. Henvisningen kan eksempelvis besvares med afslutningsnotatet XDIS15 eller XDIS22 – og i den forbindelse kan der sendes kopi til borgerens læge. Derudover kan der sendes laboratorierekvisitioner og modtages svar herpå. Dermed effektiviseres sagsbehandlingen, og giver borgeren den bedste forudsætning for at starte i det rette forebyggelses- eller akutforløb. I filmen “Kommunehenvisninger på EDI Portalen” kan du se hvordan du sender og modtager henvisninger.
Kommunikér direkte med borgeren
Med Digital post kan kommunen sende vigtige beskeder omkring akut- eller forebyggende forløb, tilskud til tandbehandlinger m.m. via mit.dk og samtidig overholde GDPR.
Funktioner i EDI Portalen, der letter din arbejdsgang
Autosvar
Giv samarbejdspartnere besked, hvis klinikken eller kontoret holder lukket.
Bemærkninger
Opret en bemærkning, note, status, navn på en kollega eller lignende på en meddelelse, og organisér nemt Indbakken og Sendt post.
En bemærkning består af en farvemarkering og en kort tekst, og kan bruges igen og igen. Du kan eksempelvis oprette en bemærkning, der kan bruges til at markere de meddelelser, som I skal huske at journalføre i jeres journalsystem.
CPR-opslag
Slip for at udfylde patientinformation manuelt – anvend CPR-opslag. Det sikrer korrekt information og forbedrer din arbejdsgang i EDI Portalen.
Skabeloner
Bruger du ofte de samme formuleringer, når du kommunikerer med samarbejdspartnere? På EDI Portalen kan du oprette en skabelon for hver tekst, så du altid har dine mest anvendte formuleringer lige ved hånden. Det effektiviserer din arbejdsgang.
Svarfrist
Tilføj en svarfrist til en meddelelse, så kan modtageren se, at du ønsker at få svar inden en bestemt dato. Hvis modtageren ikke svarer inden fristen, får hun en email-advisering herom. Det betyder, at du kan spare tid på at skulle sikre dig, at der kommer svar retur. Du kan sende en meddelelse med svarfrist til andre brugere på EDI Portalen.
Bliv klogere på EDI Portalen
Vil du have et større indblik i EDI Portalens funktioner og nye features? Kom med på et af vores webinarer – du lærer med garanti noget, du ikke vidste i forvejen!
På EDI Portalen kan det kommunale kontor kommunikere med hele sundhedsvæsenet, herunder borgerens sundhedsfaglige behandlere, f.eks. praktiserende læge, tandlæge og klinisk tandtekniker.
Send sikre meddelelser direkte til borgeren via Digital post i EDI Portalen. Her kan du sende indkaldelser og anden information, og borgeren har mulighed for at besvare meddelelserne.
Slip for at sende mails, breve eller at ringe op til borgerens sundhedsfaglige behandlere. Dialogen foregår nemt og sikkert på EDI Portalen. På den måde sparer du tid og sikrer, at kommunikationen foregår på sikker vis.
MedCom står for at standardisere og digitalisere kommunikationen på tværs af sundhedsvæsenet. EDI Portalen er certificeret i 18 standarder, som alle sikrer, at du kan kommunikere med sygehuse, offentlige myndigheder, sundhedsbehandlere, kommuner og regioner.
På EDI Portalen opbevarer vi automatisk din data i tre måneder. Du kan tilføje forlænget dataopbevaring til dit abonnement, og få opbevaret forsendelser i op til 12 måneder.
Vi prioriterer informationssikkerhed højt. Derfor opretholder og vedligeholder vi årligt vores certificering i ISO 27001:2013 og ISO 27701:2019.
EDI Portalen understøtter
-
Korrespondancer
-
Henvisninger
-
Dynamiske henvisninger
-
Epikriser
-
Bookingsvar
-
Journalforsendelser
-
Digitale formularer
-
Forsikringssager
-
CPR-opslag
-
Digital post
-
Laboratorierekvisition og -svar via WebReq
-
Vedhæftning af bilag, fx røntgenbilleder
-
Kvittering for forsendelse
-
Administrationsmodul
MedCom-standarder på EDI Portalen
-
Sygehushenvisning (REF01)
-
Billeddiagnostisk henvisning (REF02)
-
Speciallægehenvisning (REF06)
-
Udskrivningsepikrise (DIS01)
-
Ambulantepikrise (DIS02)
-
Skadestueepikrise (DIS03)
-
Bookingsvar (DIS13)
-
Korrespondance (DIS91)
-
MedBin (BIN01, BIN02)
-
Laboratoriesvar (RPT01)
-
Patologisvar (RPT04)
-
XML mikrobiologisvar (XRPT05)
-
Henvisning til kommunernes forebyggelsestilbud (XREF15)
-
Afslutningsnotat på henvisning til forebyggelsestilbud (XDIS15)
-
Henvisning til kommunens akutfunktion (XREF22)
-
Afslutningsnotat på henvisning til akutfunktion (XDIS22)
-
Kvitteringer (CTL01, CTL02, CTL03)
-
Laboratorierekvisition (REQ1, REQ2, REQ3)